Side 1 af 1

Katodebias m zener

Indlæg: ons 15. maj 2024 12:29
af Klarskov
Jeg er stødt på flg. udgangstrin:
Katode_zener.jpg


(I praksis består zeneren af 2*5 stk. 35V/1W i hhv parallel og serie - indsat i et alurør, som er lukket med silikone.)

Jeg har kun set sådan en zener i en anden konstruktion og umiddelbart er min tanke, at den er overflødig - og måske endda uhensigtsmæssig, fordi den vil begrænse spændingsfaldet over katodemodstanden og dermed sætte en grænse for, hvor lidt strøm, der kan løbe i røret. (Dog med en zenerspænding på 70V er det usandsynligt, at den kommer i aktion - men eftersom den er kortsluttet, har den været i aktion.) Men hvad siger specialisterne?

Vh
Hans Jørgen

Re: Katodebias m zener

Indlæg: ons 15. maj 2024 16:13
af spuncut
Spændende hvad der er tænkt her. Der skulle jo så have gået 117mA i røret for at zeneren kom i indgreb og så er der det med at sætte zenere i parallel hvilket virker ret skidt i praksis, idet deres mærkespænding skal være ultra-ens for at de kan dele strømmen. Jeg har set at man har anvendt lysdioder i katoden, hvorved man sparer afkoblingslytten. Lysdioder fordi de støjer langt mindre end zenere. Men der er dioden anvendt aktivt i bias, her bliver zeneren først aktiv i toppen af rørets arbejdsområde... Såeeeh jeg ved sq ikke... :Tanke:
FWIW
MVH Henning

Re: Katodebias m zener

Indlæg: ons 15. maj 2024 18:25
af Klarskov
Ja, parallelforbindelse af zenerdioder er heller ikke noget, jeg ville finde på. I den viste kobling er der så yderligere det problem, at zenerdioder, der står af, sædvanligvis kortslutter. Hvis de så bare kunne finde på at afbryde ville ingen bemærke noget.